Bananowe pierożki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Są słodkie, smaczne i mało kaloryczne:)

  • 45 min

Składniki:

  • - 40 dag mąki
    - 2 duże banany
    - pół szklanki ciepłej wody
    - 1 jajko
    - szczypta soli

Bananowe pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać jajko, sól i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto na pierożki. Rozwałkować ciasto na cienki placek. Szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku kładziemy plaster banana, przykrywany drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Można zrobić pierożek z jednego krążka, wówczas plaster banana powinien być mniejszy, by ciasto dało nam się skleić. Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy. Od momentu wypłynięcia zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minut. Odcedzamy.

Porady

Bananowe pierożki można podawać z masłem i bułką tartą.

Komentarze

Podobne przepisy