Bananowe placuszki z figą, orzechami i miodem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bananowe placuszki z figą, orzechami i miodem

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 jajka,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - 3 mniejsze dojrzałe banany,
    - odrobina masła do smażenia,
    - 2 figi,
    - garść orzechów włoskich,
    - miód gryczany (Pasieki rodziny Sadowskich).

Bananowe placuszki z figą, orzechami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Banany rozdrabniamy, blendujemy z żółtkami. Białka z odrobiną soli ubijamy na pianę. Dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy łyżką. Wszystkie składniki na ciasto delikatnie łączymy. Wylewamy na patelnię ze stopionym masłem ok. 1 małą chochlę ciasta. Smażmy z każdej strony do zarumienia. Figi kroimy na ćwiartki, orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Polewamy miodem gryczanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy