Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec 25 min. Przestudzić.
2.Odłożyć 2 banany, resztę obrać i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować. Do utartego z żółtkami masła dodawać po łyżce masy z bananów, a pod koniec galaretkę wiśniową rozpuszczoną w niepełnej szklance wody i ostudzoną. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie wylać na wierzch przestudzoną galaretkę agrestową rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Po stężeniu przykryć warstwą pokrojonych w plastry bananów i zalać kolejną galaretką agrestową, wstawić ponownie do lodówki do stężenia.
3.Śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę wiśniową, rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Kolejną warstwę wylać na ciasto. Gdy stężeje polać dowolną galaretką.
Komentarze