Ciasto Bananowiec

0 (0 ocen)

Idealny deser na upalne dni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jaja
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki (pół ziemniaczanej i pół pszennej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa bananowa:
    1 kg bananów
    25 dag masła
    3 jaja
    galaretka wiśniowa

    Warstwa ze śmietaną:
    330 ml śmietany 30%
    1 galaretka wiśniowa

    Dodatkowo:
    2 galaretki agrestowe
    dowolna galaretka na wierzch

Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec 25 min. Przestudzić.
  • 2. Odłożyć 2 banany, resztę obrać i dokładnie rozgnieść widelcem lub zmiksować. Do utartego z żółtkami masła dodawać po łyżce masy z bananów, a pod koniec galaretkę wiśniową rozpuszczoną w niepełnej szklance wody i ostudzoną. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Gdy zastygnie wylać na wierzch przestudzoną galaretkę agrestową rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Po stężeniu przykryć warstwą pokrojonych w plastry bananów i zalać kolejną galaretką agrestową, wstawić ponownie do lodówki do stężenia.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę wiśniową, rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Kolejną warstwę wylać na ciasto. Gdy stężeje polać dowolną galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy