Bananowiec

0 (0 ocen)

Szybkie i bardzo proste ciasto do przygotowania, masa bananowa może zostać również wyłożona na biszkopty lub inne ulubione ciastka

Składniki:


  • Biszkopt przepis znajdziesz tu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-549

    masa:
    1 kostka margaryny
    1/2 l mleka1 budyń śmietankowy
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    sok z 1/4 cytryny
    4 banany
    1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo
    galaretka cytrynowa lub agrestowa

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnka zostawiając 1/2 szklanki. Dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń z mąką ziemniaczaną i wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Banany miksujemy z dodatkiem cytryny.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody
  • 4. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem, dodając po łyżce bananów, na końcu wlewamy zimna rozpuszczona żelatynę.
  • 5. Gotową masę wykładamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. Na samym końcu polewany zastygającą galaretką cytrynową lub agrestową.

Porady

Jeżeli nasz biszkopt jest zbyt suchy, możemy go nawilżyć samodzielnie przygotowanym ponczem: sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka spirytusu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy