bananowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

połączenie ciasta z jabłkami i masy bananowej z galaretką daje niepowtarzalny smak

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    5 jajek
    szkl cukru
    1,5 szkl mąki
    pół łyzeczki proszku do pieczenia
    6 łyzek oleju
    1 łyzka kakao
    3 jabłka

    MASA ŻÓŁTKOWA :
    3 żółtka
    3 łyzki cukru pudru
    kostka margaryny
    3 banany galaretka cytrynowa

    dodatkowo
    3 banany
    galaretka wiśniowa
    galaretka agrestowa
    pół litra gęstej smietany gorzka czekolada

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    białka ubić na piane , dodac cukier i żółtka
    dodac mąkę z proszkiem oraz olej,
    delikatnie wymieszac
    połowe ciasta wyłac na blache do reszty dodać łyzkę kakao, wymieszac
    wylać na blache w formie esów floresów
    jabłka obrac oczyścić z gniazd pokroic i po wtykac w ciasto pionowo
    MASA ŻÓŁTKOWA
    galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawic do wystygnięcia
    żółtka ubic z cukrem, utrzeć z margaryną
    banany obrać , zetrzec na tarce o dużych oczkach,
    dodać do masy żółtkowej, wymieszać
    na koniec dodac tęzejąca galaretkę
    tak przygotowana mase wyłozyć na wystudzone ciasto odstawić aby stęzało
    OSTATNIA WARSTWA
    smietane dobrze schłodzić
    galaretke wisniowa rozpusic w 1,5 szkl wody odstawic do wystygniecia
    galaretkę agrestową rozpuscić w szklance wody też odstawic
    banany obrac pokroic ułożyc na masie żółtkowej,
    zalać tężejącą czerwona galaretką, ciasto wstawić do lodówki
    smietane ubic z gęstniejącą zieloną galaretką i ułozyć na wieszchu ciasta
    na koniec całość posypać startą na tarce czekoladą



Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy