Bananowo-czekoladowa piłka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetny pomysł na słodki prezent dla miłośnika futbolu. Widok i smak tortu sprawią mu wiele radości.

Składniki:

  • 6 jajek
    szkl. mąki
    szkl. cukru
    łyżeczka proszku do piecz.
    3 łyżki czekolady w proszku.

    Masa:
    750 ml śmietany 30-proc.
    3 op. śmietan- fiksu
    cukier puder do smaku
    3 banany
    biała i ciemna czekolada
    kwaśny dżem
    sok z cytryny

Bananowo-czekoladowa piłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę z czekoladą i mieszamy. Proszek mieszamy z łyżeczką zimnej wody, dodajemy do ciasta. Wylewamy
    o małej tortownicy i do małego okrągłego naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 °C.
  • 2. Śmietanę ubijamy z fiksami i cukrem. Część odkładamy. Biszkopty przekrawamy. Dolny smarujemy dżemem, następny śmietaną i układamy pokrojone banany skropione sokiem z cytryny. Smarujemy śmietaną.
  • 3. Nożem wykrawamy piłkę. Smarujemy śmietaną i posypujemy startą białą czekoladą. Z folii aluminiowej formujemy łatkę na piłce i robimy wgłębienie
    w cieście – posypujemy je ciemną czekoladą. Z pasków ciemnej czekolady układamy szwy na piłce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy