Pyszny orzeźwiający deser, moja wnusia go uwielbia;)
2 godz.
Składniki:
Paczka okrągłych biszkoptów
Serek truskawkowy 1 l
2-3 banany
2 szklanki czerwonych porzeczek
1 galaretka malinowa + 250 ml wody
2 galaretki truskawkowe + 400 ml wody
2 galaretki agrestowe + 750 ml wody
2 galaretki wiśniowe + 800 ml wody
Bananowo porzeczkowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzegi dna tortownicy ( 28 cm) smaruję delikatnie masłem, i wykładam biszkopcikami. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wrzątku, i odstawiam do wystudzenia. Zimną zalewam biszkopty i wkładam do lodówki.
Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku, po wystudzeniu miksuję z serkiem.
2.Na zastygniętych biszkoptach układam szampanówki do góry nóżkami,( można użyć np. literatek ) obok wylewam masę serkową. Banany obieram kroję w plasterki i wciskam w masę Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretki agrestowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, studzę.
Gdy masa serkowa zastygnie wyciągam delikatnie literatki, w ich miejsce nakładam owoce, porzeczki i plasterki bananów , i zalewam zimną, agrestową galaretką. Odstawiam do lodówki.
3.Przygotowuję galaretki wiśniowe, rozpuszczam je w 800 ml wody, studzę i wylewam na wierzch torcika. Wstawiam do lodówki.
Gotowe po paru godzinach, najlepiej zrobić dzień wcześniej;)
Porady
Można użyć dowolnych owoców i galaretek. Zamiast biszkopcików można upiec niski biszkopt.
Komentarze