Bananowy deser z Antypodów

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ten deser jadłam po raz pierwszy podczas ostatnich wakacji, kiedy spotkałam się z koleżanką ze szkolnej ławy , która na stałe mieszka w Australii .Zaprosiła mnie do swej Rodziny w Polsce i na deser podała smażone banany z migdałami - podobno bardzo popularne w jej okolicy .Bardzo mi smakował.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 dużych bananów
    ½ szklanki cukru
    3 dag masła
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka tłuczonego kardamonu
    1 szklanka mielonych migdałów
    ¼ szklanki migdałów kruszonych
    ¼ szklanki posiekanych rodzynek
    1 szklanka wody

Bananowy deser z antypodów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser bananowy z Antypodów 1. 1. Banany obierz ze skórki, rozgnieć dobrze widelcem
    2. Migdały sparz, obierz i upraż na patelni
    3. Część migdałów pokrusz dosyć drobno, pozostałe zmiel w maszynce do orzechów
    4. Rodzynki posiekaj
    5. W rondelku rozgrzej masło, dodaj cukier, przyprawy i banany
    6. Wlej wodę i ciągle mieszając smaż masę aż zgęstnieje.
    7. Zestaw z ognia, dodaj rodzynki i mielone migdały
    8. Masę włóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi migdałami
    9. Pozostaw na kilka godzin w lodówce do stężenia
    10. Schłodzoną masę wyjm na talerz i udekoruj wg uznania migdałami , rodzynkami , kandyzowanymi owocami itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy