BANANY SMAŻONE w CIEŚCIE

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

BANANY SMAŻONE w CIEŚCIE deser azjatycki

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 bananów
    olej do smażenia
    ciasto:
    1/2 szkl wiórków kokosowych
    1/2 szkl uprażonego sezamu
    1/3 szkl mąki z tapioki
    3/4 szkl mąki ryżowej
    2 łyżki cukru
    1 szczypta soli
    ok.3/4 szklanki wody

Banany smażone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto :
    W misce mieszamy obydwie mąki i wodę (trochę ponad 3/4 szkl), cukier oraz sezam i wiórki koksowe. Dodajemy szczyptę soli.

    Banany obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Plastry maczamy w cieście, a następnie łyżką kładziemy na głębokim, mocno rozgrzanym w woku tłuszczu (najlepiej smażyć w woku ponieważ do garnka ciasto za bardzo przywiera). Wyciągamy z tłuszczu na ręcznik papierowy aby wchłoną nadmiar oleju.

Porady

zamiast mąki z tapioki można użyć mąki pszennej w proporcji 5 łyżek pszennej, 2 łyżki ryżowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy