Banany w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na chwilę do spienienia.
2.Mąkę przesiać, dodać jajko, przestudzone masło, sól, zaczyn z drożdży i wymieszać. Masa ma mieć konsystencję rzadszą niż na racuchy.
Wszystko odstawić na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Po godzinie wymieszać. Banany obrać i przekroić na pół i wzdłuż.
Rozgrzać patelnię z łyżką oleju i rozprowadzić łyżką masę na kształt banana. Położyć połowę przekrojonego wzdłuż banana i przykryć drugą łyżką masy.
Smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia i ścięcia brzegów. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki.
Porady
Najlepiej smakuje podawane z kremami: nutellą/ masłem orzechowym oraz posypane cukrem pudrem.
Komentarze