Banany w cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i szybkie danie, idealne na początek dnia.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 porcja:
    2 małe banany
    80 ml ciepłego mleka
    80 g mąki
    1 jajko
    łyżka stopionego masła
    1 łyżeczka cukru
    15 g świeżych drożdży
    szczypta soli

Banany w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na chwilę do spienienia.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać jajko, przestudzone masło, sól, zaczyn z drożdży i wymieszać. Masa ma mieć konsystencję rzadszą niż na racuchy.
    Wszystko odstawić na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Po godzinie wymieszać. Banany obrać i przekroić na pół i wzdłuż.
    Rozgrzać patelnię z łyżką oleju i rozprowadzić łyżką masę na kształt banana. Położyć połowę przekrojonego wzdłuż banana i przykryć drugą łyżką masy.
    Smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia i ścięcia brzegów. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki.

Porady

Najlepiej smakuje podawane z kremami: nutellą/ masłem orzechowym oraz posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy