Banany w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu deser.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 banany
    100 gram mlecznej czekolady
    100 gram gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    8 łyżek śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru
    sok z 1 cytryny
    1 kokos

Banany w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokosa rozłupać.
    Wyciąć miąższ i zetrzeć go na tarce o dużych oczkach.
    Banany obrać, pokroić na 3 centymetrowe kawałki.
    Skropić sokiem z cytryny.
    Ustawić pionowo na tacce.
    W każdy kawałek wbić wykałaczkę.
    Tak przygotowane banany włożyć na 20 minut do zamrażarki.
    Czekolady połamać.
    Dodać masło, cukier oraz śmietankę.
    Wszystko razem rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Kawałki bananów wyjąć z zamrażarki.
    Maczać w rozpuszczonej czekoladzie i od razu obtoczyć w startym na tarce kokosie.
    Ułożyć na nowo na tacce i wstawić do lodówki minimum na 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy