Banany z czekoladą w cieście piwno-kokosowym

0 (0 ocen)

Banany przygotowałam na spotkanie ze znajomymi a właściwie dla kolegi który od dawna na nie czekał :) Wyszły bardzo smaczne , lekko słodkie z płynną czekoladą

Składniki:

  • 8 bananów
    8 kostek mlecznej czekolady
    8 kostek białej czekolady
    Ciasto:
    400ml.jasnego piwa
    300g. wiórek kokosowych
    2 jajka
    2 saszetki cukru waniliowego(każda po 16g.)
    mąka pszenna ok 2 szklanki ( te ile pochłonie płyn by ciasto było dość gęste)
    olej do smażenia

Banany z czekoladą w cieście piwno-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • banany
1. Banany obrać , odciąż końce , przeciąć na pół.
    Każdy kawałek banana po wierzchu naciąć nożem.
    Kostki czekolady przedzielić na pół.
    Do każdego banana włożyć kawałek czekolady mlecznej i białej.
  • ciasto 2. Składniki na ciasto połączyć razem za pomocą trzepaczki lub miksera.
    .
  • smażenie bananów 3. Na patelni rozgrzać olej tyle by zakrywał do połowy banany.
    Każdy kawałek owocu zanurzyć w cieście , smażyć na rumiano z obu stron.
  • 4. Podawać na ciepło lub zimno, same z sosem owocowym lub bitą śmietaną.
    Smacznego :)

Porady

Przygotowując banany w wersji dla dzieci piwo możemy zastąpić mlekiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy