Przepisu nauczyłam się od mojej córki, która wyszła za mąż za Bułgara.
15 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta filo
5 jaj
30 dag sera białego
1 szklanka wody gazowanej
1 opakowanie proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
szczypta soli do smaku
Banica na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce roztrzepać jajka. Dodać proszek do pieczenia oraz sól. Wlać olej oraz wodę gazowaną. Dodać pokruszony ser biały.
Brytfankę wysmarować olejem. Ułożyć w niej pojedyncze płaty ciasta filo zawinięte w fantazyjne ślimaki. Zalać ciasto przygotowaną zalewą. Piec przez 35 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy obrócić brytfankę do góry nogami i pozostawić banicę w ten sposób do ostygnięcia, aby nie opadła.
Porady
Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze