Banica na śniadanie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepisu nauczyłam się od mojej córki, która wyszła za mąż za Bułgara.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
    5 jaj
    30 dag sera białego
    1 szklanka wody gazowanej
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    pół szklanki oleju
    szczypta soli do smaku

Banica na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce roztrzepać jajka. Dodać proszek do pieczenia oraz sól. Wlać olej oraz wodę gazowaną. Dodać pokruszony ser biały.
    Brytfankę wysmarować olejem. Ułożyć w niej pojedyncze płaty ciasta filo zawinięte w fantazyjne ślimaki. Zalać ciasto przygotowaną zalewą. Piec przez 35 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy obrócić brytfankę do góry nogami i pozostawić banicę w ten sposób do ostygnięcia, aby nie opadła.

Porady

Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy