,,baranina,,na słodko

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Ucieszą oko i podniebienie,idealne by osłodzić sobie dzień przy kawie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe ;1 szkl.mleka letniego, 1/4 kostki drożdży,1 płaska łyżka cukru,ok. 45dkg mąki ,2jajka,1/3 kostki masła(roztopić) Lukier-1 białko ,1szkl. cukru pudru,łyżka soku z cytryny

,,baranina,,na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać lekko mleko ,dodać cukier,pokruszone drożdże ,łyżkę mąki i lekko wymieszać.Zostawić do spulchnienia na ok.20 min. potem dodać resztę składników i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5godz,a podwoi wielkość.o tym czasie wyrobić ręcznie ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk.Następnie odrywać po kawałku i formować kulki wg wzoru i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem .utworzyć z paseczków różki i dokleić do głowy baranka.Upiec w temp.180'C przez ok.35min.po ostudzeniu ozdobić lukrem ubitym z białka,cukru pudru i soku z cytryny.

Porady

Kulki mogą być nadziane dowolnym dżemem,twarożkiem czy czekoladą. Można ozdobić również roztopioną czekoladą lub roztopionym masłem z cynamonem i cukrem lub makiem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Komentarze

Podobne przepisy