Bardzo chrupiący smażony kurczak w pikantnej panierce

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chrupiąca panierka i soczyste mięso - czyli idealnie zrobiony smażony kurczak.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    litr maślanki
    pęczek szczypiorku

    panierka:
    2 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka pieprzu cayenne
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    łyżeczka pieprzu czarnego
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżeczki suszonej cebuli
    2 łyżeczki soli ziołowej

    olej rzepakowy do smażenia

Bardzo chrupiący smażony kurczak w pikantnej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Piersi kroimy na mniejsze kawałki. Zanurzamy je w maślance wymieszanej z posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy na 30 minut.

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
    Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 3-4 minuty(zależy od wielkości kawałków).
  • przygotowanie 2. Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.
    Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ulubioną sałatką oraz sosem np. ziołowo-czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy