Znakomite, sycące danie na niedzielny obiad. Albo na każdy inny dzień :)
1 godz. 40 min
Składniki:
6 dużych papryk, 3 małe cebule, 2 papryczki pepperoni, 1 pomidor, 0,5 kg mięsa mielonego, ok. 150 g sera typu feta, 3 ząbki czosnku, mały słoik czarnych oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz, oregano, oliwa z oliwek.
Bardzo nadziane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, odkroić górę i dokładnie usunąć gniazda nasienne.
2.Przekrojone papryki oprószyć od wewnątrz solą, pieprzem i oregano. Odstawić na papierowy ręcznik.
3.Pomidora pokroić w kostkę, oliwki odsączyć i przekroić na połówki, pepperoni drobno posiekać.
4.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
5.Podsmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, pomidorem, pepperoni, oliwkami, fetą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pozostałe oregano, sól i pieprz, w razie potrzeby dosolić.
6.Włożyć nadzienie do papryk, zakryć "czapeczkami". Papryki lekko spryskać lub wysmarować oliwą. Włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w 180 stopniach ok. 70 minut.
Porady
Aby urozmaicić potrawę, papryki mogą być różnokolorowe.
Do nadzienia można dodać trochę całych ziarenek pieprzu - po upieczeniu będzie miękki.
Komentarze