Barszcz

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Barszcz inaczej

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 8 średnich buraków
    500 g kości
    100 g parówek
    4 średnie ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    8 łyżeczek pasty pomidorowej
    1 cebula
    40 g tłuszczu
    4 łyżki śmietany
    łyżeczka cukru
    3 łyżeczki octu winnego
    sól, pieprz, liście laurowe
    natka pietruszki do dekoracji

Barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki oczyścić, wyszorować szczotką, muszą byc idealnie czyste) i gotować w całości, nie obrane, z dodatkiem octu, aż będą na wpół miękkie. Następnie obrać je, pokroić w paski, dodać pastę pomidorową i dusić około 30 minut.
  • 2. Do bulionu (z koncentratu) włożyć ziemniaki, zagotować, dodać pokrojone buraki, cukier, liście laurowe, pieprz, sól, lekko zrumienioną marchew, pietruszkę, cebulę i gotować.
  • 3. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać wywar, w którym gotowały się buraki.
  • 4. Do barszczu wkładamy oparzone wrzątkiem i drobno pokrojone parówki, zaprawiamy zupę śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy