Barszcz czerwony z makowymi kluskami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

goście będą zaskoczeni nietypowym makaronem

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 litry czerwonego barszczu

    MAKOWE KLUSKI

    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki suchego maku
    1 jajko
    1/3 szklanki ciepłej wody
    sól do smaku
    mąka do podsypania

Barszcz czerwony z makowymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KLUSKI

    Mąkę przesiać do miski. Dodać mak i przemieszać. Dodać jajko, sól i wodę. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na makaron lub pierogi. Odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło.
    Stolnicę podsypać mąką. Rozwałkować na niej ciasto na cienki placek. Zwinąć w rulon i kroić na paski. Rozwinąć i przesypać mąką. Tak przygotowane kluski wrzucać na wrzącą i osoloną wodę i gotować 2 - 3 minuty.

    Makowe kluski podawać z gorącym barszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy