Barszcz czerwony – zabielany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Pyszny domowy barszcz zabielany. U nas podawany z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem przesmażonej cebulki…mmm….smak dzieciństwa

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 0,5 kg marchwi

    0,4 kg pietruszki

    1 spory seler bądź 2 małe

    0,7 kg podłużnych buraków

    1 cytryna

    2 czubate łyżki suszonych warzyw

    3 czubate łyżki majeranku

    sól, pieprz

    150 g śmietany 18 %

Barszcz czerwony – zabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.

    Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy do garnka i zalewamy ok 3 litrami wody

    2.

    Z warzyw gotujemy wywar ( pod przykryciem) na małym ogniu ok 1 godz

    3.

    Do wywaru dodajemy ok 3 łyżek soku z cytryny , dodajemy sól i pieprz do smaku – ilośc wedle uznania. Chwilę jeszcze gotujemy – ok 5 minut

    4.

    Po ok 5 minutach próbujemy barszczu- jeżeli jest za mało kwaśny dodajemy więcej soku z cytryny. Dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze 5 minut.

    5.Do śmietany dodajemy kilka łyżek barszczu by zahartować śmietanę. Dodajemy ją do zupy i mieszamy.

Komentarze

Podobne przepisy