Barszcz małorosyjski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na ten barszcz pochodzi z kuchni litewskiej. PS : "Aby ocenić litewskie pieśni i potrawy, Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy. " Adam Mickiewicz.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mięsa ( u mnie wędzone żeberka )
    400 g wędliny
    3-4 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    2 pory
    1 seler
    2 buraki
    pół główki kapusty
    3 pomidory
    1 szklanka kwasu burakowego
    2 łyżki mąki
    1 szklanka śmietany
    sól
    pieprz

Barszcz małorosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz małorosyjski 1. Z mięsa i włoszczyzny ugotowałem bulion z dodatkiem wędliny. Ugotowane warzywa wyjąłem, mięso i kiełbasę również. Warzywa pokroiłem w kostkę. Kiełbasę w plasterki a żeberka na mniejsze kawałki.
    Kapustę poszatkowałem, udusiłem w rondelku z pozłotą od bulionu. Następnie dodałem do tego mąkę, wymieszałem, rozprowadziłem bulionem.
    Wszystkie składniki połączyłem z bulionem, gotowałem jeszcze kilka minut, dołożywszy miąższ z kilku pomidorów, pokrojonych i pozbawionych pestek oraz wlaniu szklanki kwasu burakowego. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy