Przepis na ten barszcz pochodzi z kuchni litewskiej. PS : "Aby ocenić litewskie pieśni i potrawy, Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy. " Adam Mickiewicz.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
800 g mięsa ( u mnie wędzone żeberka )
400 g wędliny
3-4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
2 pory
1 seler
2 buraki
pół główki kapusty
3 pomidory
1 szklanka kwasu burakowego
2 łyżki mąki
1 szklanka śmietany
sól
pieprz
Barszcz małorosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa i włoszczyzny ugotowałem bulion z dodatkiem wędliny. Ugotowane warzywa wyjąłem, mięso i kiełbasę również. Warzywa pokroiłem w kostkę. Kiełbasę w plasterki a żeberka na mniejsze kawałki.
Kapustę poszatkowałem, udusiłem w rondelku z pozłotą od bulionu. Następnie dodałem do tego mąkę, wymieszałem, rozprowadziłem bulionem.
Wszystkie składniki połączyłem z bulionem, gotowałem jeszcze kilka minut, dołożywszy miąższ z kilku pomidorów, pokrojonych i pozbawionych pestek oraz wlaniu szklanki kwasu burakowego. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.
Komentarze