Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Barszcz ukraiński przygotowuje się z czerwonych buraków z dodatkiem białej fasoli i różnych dodatków. Istnieje wiele różnych jego wersji. Mój przepis należy do najprostszych.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • buraki - 3 szt.
    marchewka - 2 szt.
    pietruszka - 1 szt.
    mały por (biała część) - 1 szt.
    seler - 1/4 szt.
    czosnek - 2 ząbki
    suszony majeranek - 1 łyżka
    bulion drobiowy - 1,5 litra
    śmietana 18% - kilka łyżek
    ziemniaki - 5 szt.
    biała fasola - 1 puszka
    cebula - 1 szt.
    liście laurowe - 2 szt.
    ziele angielskie - kilka ziaren
    olej do smażenia
    sól, pieprz

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w talarki por oraz posiekane ząbki czosnku. Chwilę razem smażymy.
  • 2. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  • 3. Buraki, marchewki, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do wywaru. Gotujemy aż zmiękną, po czym wyjmujemy z zupy. Buraki oraz marchewki ścieramy na tarce i ponownie dodajemy do wywaru.
  • 4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Razem z osączoną fasolą dodajemy do zupy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy octem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy