Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na noc. Przepłukać i ugotować w osolonej wodzie .
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, prócz ziemniaków, które obieramy i kroimy w kosteczkę.
Starte warzywa, buraki i ziemniaki oraz przyprawy razem wstawiamy w garze, zalewamy ok. 2litrami wody. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy odcedzona fasolę oraz cebule pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju.
Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i zakwas buraczany oraz cukier. Śmietanę rozcieńczamy w wodzie i dodajemy do barszczu, gotujemy z 5 min. Wyłączamy i nakrywamy. Najlepiej smakuje po 2 godzinach, gdy się zgryzie.
Komentarze