Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Coś innego, niż typowy barszcz czerwony na piątkowy obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 buraki
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 spora cebula
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 l wody
    ok. 15-20 dag białej fasoli
    Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, przyprawa uniwersalna, kostka rosołowa, sól, pieprz,
    1 łyżka soku z cytryny
    pół szklanki zakwasu buraczanego
    1 lyżeczka cukru
    4-5 łyżek śmietany 18%
    olej

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc. Przepłukać i ugotować w osolonej wodzie .
    Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, prócz ziemniaków, które obieramy i kroimy w kosteczkę.
    Starte warzywa, buraki i ziemniaki oraz przyprawy razem wstawiamy w garze, zalewamy ok. 2litrami wody. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy odcedzona fasolę oraz cebule pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju.
    Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i zakwas buraczany oraz cukier. Śmietanę rozcieńczamy w wodzie i dodajemy do barszczu, gotujemy z 5 min. Wyłączamy i nakrywamy. Najlepiej smakuje po 2 godzinach, gdy się zgryzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy