Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na noc. Udka zalać zimną wodą, dodać ziele, liście i łyżeczkę soli. Gotować na wolnym ogniu 40 minut.
2.Po tym czasie mięso wyjąć, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kapustę i fasolę. Gotować około 20 minut.
3.Oczyszczoną marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i razem usmażyć na odrobinie oleju. dodać do zupy.
4.Buraki zetrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na oleju. Gdy będą prawie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek i jeszcze 2 -3 minuty razem smażyć. Dodać do zupy. Doprawić pieprzem, solą i chwilkę razem gotować. Śmietanę po zahartowaniu dodać do zupy, lub podawać bezpośrednio na talerze. Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do drugiego dania.
Komentarze