Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki szorujemy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku.
Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Fasolę myjemy i zalewamy wodą na całą noc , woda ma sięgać powyżej nasion.
2.Żeberka myjemy,dzielimy na porcje,wkładamy do rondla zalewamy 2 litrami wody.Gotujemy, przez 20 minut (na początku zbieramy wytwarzającą się pianę).
Fasolę osączamy z wody i dodajemy do żeberek,dokładamy oczyszczoną pietruszkę w całości,ziele i listek, gotujemy ok.30 minut.
Gdy fasola jest na wpół ugotowana, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę.Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
3.Dodajemy starte buraki i za chwilę zakwaszamy sokiem z cytryny (dajemy do smaku).
Na koniec zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, magi.
Porady
Jeśli barszcz zakwasimy od razu po dodaniu buraków, będzie miał piękny czerwony kolor.
Barszcz jest najlepszy gdy postoi godzinkę, wtedy wszystkie smaki się "przegryzą".
Komentarze