Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na noc moczymy fasolę.
2.Fasolę odcedzamy, nalewamy świeżej wody i gotujemy do miękkości.
3.W tym czasie buraki gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki.
4.Kapustę szatkujemy i gotujemy ok. 30 minut.
5.Wszystkie ugotowane składniki łączymy do jednego, wielkiego gara, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu.
6.W tym czasie obieramy cebule i marchewki. Cebule kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy do niej potarte marchewki. gdy zmiękną - dołączamy do gara.
7.Na koniec dajemy śmietanę (wcześniej ją hartujemy, czyli wlewamy do miseczki i powoli dajemy po jednej chochli zupy i mieszamy, aż śmietana się połączy z zupą, no i wtedy wiemy, że się nie zważy). Przyprawiamy pieprzem i maggi do smaku. Można dodać zieleninę.
Komentarze