Barszcz ukraiński (GHS version)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1/2 kg buraków
    100 g fasoli
    150 ml soku pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
    1/2 małej kapusty włoskiej
    1/2 kości
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    1 mały seler
    1 por
    Kwaśna śmietana
    Sól
    Pieprz
    Sok z cytryny
    Cukier
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    4 nieduże ziemniaki
    100 g ugotowanej fasolki szparagowej

Barszcz ukraiński (ghs version) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać ,na co najmniej 6 godzin namoczyć w zimnej wodzie ,po czym gotować w tej samej wodzie około 1,5 godziny ,pod koniec dodając łyżeczkę soli. Kiedy fasola będzie miękka ,odcedzić. Buraki oczyścić ,dokładnie umyć i ,niedobrane ,gotować około godziny. W tym czasie przygotować bulion mięsno-warzywny ,gotując kości razem z warzywami w osolonym wrzątku dodając przyprawy (ziele angielskie ,liść laurowy ,sól i kilka ziarenek czarnego pieprzu). Po zagotowaniu wyjąć kości i warzywa. Marchew pokroić w pół talarki. Do powstałego bulionu wrzucić buraki pokrojone w większą kostkę ,fasolę ,ziemniaki pokrojone w kostkę ,poszatkowaną kapustę i sok z pomidorów ,gotować około 40 min na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową ze słoika ,doprawić do smaku sokiem z cytryny ,solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Podawać z kwaśną śmietaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy