Barszcz ukraiński inaczej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przypomina mi smak zupy ,którą kiedyś gotowała mi moja babcia . Ja troszkę zmodyfikowałam ten przepis .

  • 40 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    2 skrzydełka drobiowe
    2-3 ziemniaki
    2 marchewki
    3 buraki
    1/2 kapusty pekińskiej
    mała pietruszka
    1/2 małego selera
    1 puszka białej fasoli
    barszcz biały (w butelce lub w proszku )
    sól
    pieprz
    2-3 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    majeranek
    2 łyżki kwaśnej śmietany

Barszcz ukraiński inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotuj razem ze skrzydełkami . W razie potrzeby zbierz szumowiny . Ziemniaki obierz ,pokrój w kostkę . Marchewki ,buraki , pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki . Wszystkie warzywa dodać do zupy . Następnie dodaj ziele ,liście i majeranek . Kapustę pokrój w cienkie paski i wrzuć do zupy . Gdy warzywa będą miękkie dodaj odsączoną fasolę . Dopraw do smaku solą i pieprzem . Dodaj barszcz i śmietanę .

Porady

Możesz dodać zwykła kapustę zamiast pekińskiej , ale pekińska szybciej się ugotuje .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy