barszcz wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Barszcz gości u mnie zawsze na święta Wielkanocne i Bożonarodzeniowe, rodzina go uwielbia i chętnie zjada, barszcz znika ze stołu w mig

  • 30 min

Składniki:

  • • 2/5 kg buraków, ugotowanych
    • 2,5 litra bulionu jarzynowego lub mięsnego
    • 1 średnia cebula, połowa przypalona na ogniu, połowa wrzucona bezpośrednio do bulionu
    • 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie, parę ziarenek czarnego pieprzu
    • 2 łyżki octu balsamicznego

Barszcz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Do wrzącego, czystego bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone na plastry buraki oraz surową połowę cebuli. Gotować na małym ogniu około 10 - 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz przepaloną cebulkę. Odstawić z ognia i zostawić na całą noc lub minimum 6 godzin.
    • Barszcz doprowadzić do zagotowania . Odstawić z ognia, dodać ocet balsamiczny i przecedzić. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy