Barszcz wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyszorowane buraki gotujemy pół godziny, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso oraz obraną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Do gotującego się mięsa z warzywami dodajemy liść laurowy i obrane ząbki czosnku.Warzywa wyjmujemy po 30 min żeby nie były za miękkie. Miękkie mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Miękkie warzywa możemy pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru razem z burakami. Dodajemy również ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Do gotującej zupy dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, ocet oraz doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Gotujemy ok 30 min. Na koniec dodajemy śmietanę.
Porady
Buraki możemy dodać wcześniej, barszcz będzie miał bardziej intensywny kolor.
Komentarze