Barszcz wiejski

0 (0 ocen)

Bardzo sycąca zupa.

Składniki:

  • 3 buraki ćwikłowe
    ok 40 dag wieprzowiny z kością
    15 dag cienkiej kiełbasy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    3 duże ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki śmietany 18%
    liść laurowy
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki octu
    sól, pieprz

Barszcz wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyszorowane buraki gotujemy pół godziny, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso oraz obraną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Do gotującego się mięsa z warzywami dodajemy liść laurowy i obrane ząbki czosnku.Warzywa wyjmujemy po 30 min żeby nie były za miękkie. Miękkie mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Miękkie warzywa możemy pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru razem z burakami. Dodajemy również ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Do gotującej zupy dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, ocet oraz doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Gotujemy ok 30 min. Na koniec dodajemy śmietanę.

Porady

Buraki możemy dodać wcześniej, barszcz będzie miał bardziej intensywny kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy