Barszcz z kaszą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z serii- odświeżam przepisy z dawnych lat.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 500 g kości (z mięsem) wędzonych
    1 kg buraków
    20 g suszonych grzybów
    40 g smalcu
    cebula
    20 g mąki
    2 łyżki kaszy gryczanej
    200 ml kwasu burakowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    4 średniej wielkości ziemniaki
    łyżka majeranku
    ocet
    sól ,pieprz

Barszcz z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości wędzone gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę jarzynami ,burakami (kawałki) i grzybami ,dodajemy kwas burakowy. Po zagotowaniu wyjmujemy buraki ,grzyby i kości z mięsem.
    Następnie dodajemy kaszę ,obrane mięso z kości i zagotowujemy.
    Cebulę smażymy na smalcu ,dodajemy mąkę ,zalewamy odrobiną zimnej wody ,wlewamy do barszczu razem z posiekanym koperkiem i czosnkiem ,oraz majerankiem. Grzyby kroimy w paski i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem.
    Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
    Całość podajemy razem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy