500 g kości (z mięsem) wędzonych
1 kg buraków
20 g suszonych grzybów
40 g smalcu
cebula
20 g mąki
2 łyżki kaszy gryczanej
200 ml kwasu burakowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 średniej wielkości ziemniaki
łyżka majeranku
ocet
sól ,pieprz
Barszcz z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kości wędzone gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę jarzynami ,burakami (kawałki) i grzybami ,dodajemy kwas burakowy. Po zagotowaniu wyjmujemy buraki ,grzyby i kości z mięsem.
Następnie dodajemy kaszę ,obrane mięso z kości i zagotowujemy.
Cebulę smażymy na smalcu ,dodajemy mąkę ,zalewamy odrobiną zimnej wody ,wlewamy do barszczu razem z posiekanym koperkiem i czosnkiem ,oraz majerankiem. Grzyby kroimy w paski i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Całość podajemy razem.
Komentarze