Barszczyk czerwony

0 (0 ocen)

Zabawne podanie barszczyku zachęca niejadków do jedzenia.

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
    50 dag buraków
    1 l wody
    kostka rosołowa
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki octu
    łyżka mąki
    50 dag ziemniaków
    5 dag słoniny
    1/2 cebuli

Barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Pod sam koniec barszczyk doprawiamy solą, pieprze i octem. Śmietanę mieszamy z mąką, 5 łyżkami zimnej wody i 3 łyżkami gorącej zupy i zagęszczamy barszczyk. Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Słoninę podsmażamy i w połowie smażenia podsmażamy cebulę. Ziemniaki obieramy, gotujemy i tłuczemy. Ziemniaki mieszamy z cebulą i słoniną. Na talerz wykładamy porcję ziemniaków formując kulki i zalewamy barszczykiem.

Komentarze

Podobne przepisy