Podawać jako dodatek do ziemniaków z wody polanymi pozostałą porcją przesmażonej ogonówki.Dodatek skórki cytrynowej i gałki muszkatołowej nadaje zupie wyjątkowy smak i aromat.Polecam.
Barszczyk w kostkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Warzywa umyć,obrać,pokroić w kostkę,czosnek pokroić w drobną kosteczkę lub posiekać./nie przeciskać przez praskę/.
2. W garnku zagotować wodę,wrzucić warzywa i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
3.Ogonówkę,cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju do czasu odparowania wody,połowę porcji wrzucić do gotujących się warzyw,chwilę gotować
4.
Całość przyprawić do smaku,wrzucić skórkę cytrynową i gałkę muszkatołową.Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęścić barszczyk,wsypać pietruszkę,zagotować.Na koniec wlać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości gorącego barszczu i już nie gotować.
Komentarze