BARSZCZYK W KOSTKĘ

0 (0 ocen)

Podawać jako dodatek do ziemniaków z wody polanymi pozostałą porcją przesmażonej ogonówki.Dodatek skórki cytrynowej i gałki muszkatołowej nadaje zupie wyjątkowy smak i aromat.Polecam.

Składniki:


  • 4 buraczki
    1 marchew
    2 łyżki pokrojonego selera
    2 duże ząbki czosnku
    30 dkg.ogonówki wędzonej parzonej
    1 cebula
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej
    2 łyżki oleju
    100 ml. słodkiej śmietany 18%
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    sól,pieprz,cukier,ocet,czosnek granulowany do smaku,mąka do zagęszczenia.

Barszczyk w kostkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.




    Warzywa umyć,obrać,pokroić w kostkę,czosnek pokroić w drobną kosteczkę lub posiekać./nie przeciskać przez praskę/.
  • barszczyk w kostkę 2. W garnku zagotować wodę,wrzucić warzywa i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
  • barszczyk w kostkę 3. Ogonówkę,cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju do czasu odparowania wody,połowę porcji wrzucić do gotujących się warzyw,chwilę gotować
  • barszczyk w kostkę 4.
    Całość przyprawić do smaku,wrzucić skórkę cytrynową i gałkę muszkatołową.Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęścić barszczyk,wsypać pietruszkę,zagotować.Na koniec wlać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości gorącego barszczu i już nie gotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy