Baskijski deser w kolorze miłości :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mój kolega z San Sebastian wyznaje zasadę, że kolacja we dwoje liczona jest w dobrych pomysłach, a nie minutach spędzonych w kuchni.
Baza: kruche ciasteczka np. LU Go kruszymy na talerzu. Wkładamy na 5 minut do zamrażalnika.
2.Środek: nożem lub łyżeczką smarujemy serek mascarpone lub serek typu „filadelfia”. Posypujemy cynamonem Kamis. I znowu zamrażalnik na 5 minut.
3.Finisz: dżem truskawkowy lub wiśniowy.
Podawać zmrożone.
4.Na Walentynki proponuję dżem ułożyć w kształcie serca. Czerwony dżem na białym tle będzie bardzo wpisywał się w klimat wieczoru.
Po Walentynkach można stosować wersję nisko kaloryczną: baza z musli, jogurt naturalny lub serek odtłuszczony oraz żurawina…, z której też można ułożyć piękne walentynkowe wzory. Cynamon w tej drugiej wersji jeszcze bardziej wydobywa smak.
Komentarze