BATONIKI BAKALIOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i zdrowa przekąska do pracy lub szkoły.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche: 250g. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g. cukru brązowego 125g masła 1 jajko. Składniki na polewe: 125g. masła 200g. orzechów włoskich 100g. migdałów 150g. siemia lnianego. 100g słoneczniku. 5 łyżek miodu, cukier wanilinowy Można również dodać żurawinę, suszone śliwki lub rodzynki.

Batoniki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23lfdy5 1.
    Przygotowanie. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła oraz jajka zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30min. Orzechy oraz migdały drobno posiekać. Masło, miód i cukier wanilinowy zagotować, dodać posiekane orzechy migdały słonecznik oraz siemię lniane. Ciasto rozwałkować na wysmarowanej masłem blasze. Masę wyłożyć na ciasto i wygładzić powieszchnię. Piec w piekarniku o tem. 180C przez 20-30min. Ciasto ostudzić pokroić w małe prostokąty . Ilość sztuk: ok 50 Wymiary blaszki: 40x25

Komentarze

Podobne przepisy