Batoniki koksowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Batoniki te są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Ich smak jest kokosowo-herbatnikowy, są mięcitkie i doskonale pasują do kawy czy na słodką przekąskę :)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 25sztuk:

    330 ml śmietanki 30 % (325g)
    100 g czekolady białej
    200g herbatników maślanych pełnoziarnistych
    120 g wiórków kokosowych

Batoniki koksowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wsypujemy wiórki, wszystko podgrzewamy na małym ogniu często mieszając (około 5 minut).
  • 2. Herbatniki mielimy na pył w blenderze kielichowym, wrzucamy do garnka z z wiórkami. Wszystko mieszamy łyżką.
  • 3. Masę odkładamy w chłodne miejsce, by przestygła, następnie dajemy na około 2 godziny do lodówki.
  • 4. Na desce (np.takiej pod ciasto) rozkładamy papier do pieczenia, przekładamy masę kokosową, nadajemy jej kształt prostokąta, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
  • 5. Gotowe przekładamy do lodówki najlepiej na noc, a następnie kroimy na dowolne kawałki, u mnie prostokątne batoniki.

Porady

Gotowe batoniki przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy