Batoniki te są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Ich smak jest kokosowo-herbatnikowy, są mięcitkie i doskonale pasują do kawy czy na słodką przekąskę :)
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 25sztuk:
330 ml śmietanki 30 % (325g)
100 g czekolady białej
200g herbatników maślanych pełnoziarnistych
120 g wiórków kokosowych
Batoniki koksowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wsypujemy wiórki, wszystko podgrzewamy na małym ogniu często mieszając (około 5 minut).
2.Herbatniki mielimy na pył w blenderze kielichowym, wrzucamy do garnka z z wiórkami. Wszystko mieszamy łyżką.
3.Masę odkładamy w chłodne miejsce, by przestygła, następnie dajemy na około 2 godziny do lodówki.
4.Na desce (np.takiej pod ciasto) rozkładamy papier do pieczenia, przekładamy masę kokosową, nadajemy jej kształt prostokąta, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
5.Gotowe przekładamy do lodówki najlepiej na noc, a następnie kroimy na dowolne kawałki, u mnie prostokątne batoniki.
Komentarze