Batoniki musli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najlepsze bo przygotowane w domu, więc bez zbyt dużej ilości cukru i innych dodatków;) dobra opcja dla sportowców po treningu na szybki zastrzyk glukozy

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
    1 szklanka nasion słonecznika
    1/2 szklanki sezamu
    3/4 szklanki pestek dyni
    3/4 szklanki rodzynek
    3/4 szklanki żurawiny
    600 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
    4 łyżki cukru/5 łyżek miodu

Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier/miód, gotujemy
  • 2. Do gorącego mleka wsypujemy płatki, nasiona, owoce, wszystko razem mieszamy, gotujemy przez kilka minut. Ściągamy garnek z ognia, pozwalamy napęcznieć błonnikowi do 30 minut
  • 3. Przygotowaną masę umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze ubijając. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 170 °, pieczemy ok. 40 minut aż masa nabierze ładnego, złocistego koloru
  • 4. Po całkowitym wystygnięciu kroimy wypiek na prostokąty o preferowanym przez nas wymiarze batoników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy