batoniki musli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe batoniki pełne orzechów, żurawiny i płatków do ich przygotowania nie potrzeba jajek, mąki ani cukru.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
    400 ml wody
    szklanka płatków: orkiszowych, jęczmienny, pszennych, żytnich, owsiane
    szklanka prosa preparowanego
    100 g suszonej żurawiny
    200 g orzechów laskowych
    łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki nasion chia
    2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego

Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie daktyli 1. Daktyle zalewamy wodą, dodajemy zmielony cynamon. Gotujemy do momentu rozgotowania daktyli, około 15-20 minut. Następnie je miksujemy blenderem do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
  • mieszanie składników 2. Do miski wsypujemy płatki, proso, żurawinę, orzechy, nasiona chia i siemię lniane. Całość zalewamy jeszcze ciepłą pastą daktylową. Mieszamy do połączenia składników. Masę mieszamy ręką, aby masa się nie lepiła do rąk zakładamy cienką rękawiczkę. Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy trochę więcej płatków.
  • przed pieczeniem 3. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut. Jeszcze ciepłą masę kroimy na kawałki. Odkładamy na kratkę do ostudzenia.

Porady

Do takich batoników możecie użyć ulubionych bakali np. rodzynek, jagód goi oraz płatków np.kukurydzianych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy