batoniki musli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

zdrowsza wersja batonów dostępnych w sklepachidealne na przekąskę w pracy czy na spacerze

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
    3/4 szkl. poszatkowanych migdałów
    1/4 szkl. poszatkowanych orzechów laskowych
    1/2 szkl. wiórków kokosowych
    pół tabliczki gorzkiej czekolady (poszatkowanej)
    3 łyżki masła
    1/2 szkl. brązowego cukru
    1/3 szkl. miodu
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka soli
    1/2 szkl. suszonej żurawiny

Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem i znów posmarować odrobiną masła
  • 2. Płatki, orzechy i wiórki wymieszać, przesypać całość na przygotowaną blachę. Piec ok. 15 min.
    Zmniejszyć temp do 150 stopni
  • 3. W garnku, na małym ogniu, rozpuścić cukier, miód i masło. Zdjąć z ognia. Dodać cukier waniliowy, cynamon oraz sól.
  • 4. Przelać płatków i dokładnie wymieszać. Dodać suszone owoce i czekoladę, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę.
  • 5. Ręce wymoczyć w zimnej wodzie i uklepać płasko masę, żeby nie było pustej przestrzeni. Warstwa powinna być ok. 2-centrymetrowa
  • 6. Piec ok. 40 min. Po upieczeniu baton musi może być dość miękki. Powinny stwardnieć po pewnym czasie. Jak nabiorą odpowiedniej twardości porcjować wg uznania

Komentarze

Podobne przepisy