Batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem i znów posmarować odrobiną masła
2. Płatki, orzechy i wiórki wymieszać, przesypać całość na przygotowaną blachę. Piec ok. 15 min.
Zmniejszyć temp do 150 stopni
3.W garnku, na małym ogniu, rozpuścić cukier, miód i masło. Zdjąć z ognia. Dodać cukier waniliowy, cynamon oraz sól.
4.Przelać płatków i dokładnie wymieszać. Dodać suszone owoce i czekoladę, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę.
5.Ręce wymoczyć w zimnej wodzie i uklepać płasko masę, żeby nie było pustej przestrzeni. Warstwa powinna być ok. 2-centrymetrowa
6.Piec ok. 40 min. Po upieczeniu baton musi może być dość miękki. Powinny stwardnieć po pewnym czasie. Jak nabiorą odpowiedniej twardości porcjować wg uznania
Komentarze