Batony z ziarnami i melasą karobową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis powstał na wyraźne życzenie moich dzieci. Batoniki są słodkie, zdrowe i stanowią wspaniałą przekąskę w szkole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 batoników
    1,5 szklanki ekspandowanych ziaren żyta (40g)
    1 łyżka sezamu (10g)
    2 łyżki słonecznika łuskanego (20g)
    1 łyżka nasion chia (10g)
    1 kopiasta łyżka melasy karobowej (35g)
    20g gorzkiej czekolady 90%
    1 kopiasta łyżka masła (30g)

Batony z ziarnami i melasą karobową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę, tzw. keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (może być samo dno). W rondelku umieścić masło, melasę i połamaną czekoladę. Postawić na bardzo małym ogniu i podgrzać tylko do momentu aż czekolada się rozpuści cały czas mieszając (u mnie trwało to ok. 1 - 1,5 minuty a całość pozostała jedynie letnia). Rondelek zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, dokładnie wyrównać dociskając dość mocno. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 1 - 1,5 godziny. Po zastygnięciu, pokroić w zgrabne batony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy