Bawarskie ciasto jabłkowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy z mąką
i migdałami, dodajemy 2 łyżki
cukru i żółtko. Energicznie
zagniatamy. Formujemy kulę,
owijamy folią i schładzamy
pół godziny. Rozwałkowujemy,
wykładamy dno i boki
formy do tarty (śr. 24 cm).
Pieczemy 10 minut w 180 °C.
2.Serek ucieramy z 3 łyżkami
cukru, jajkami i mąką
ziemniaczaną. Wykładamy
na wystudzone ciasto.
3.Jabłka myjemy, osuszamy
i obieramy. Kroimy w plasterki. Oprószamy resztą cukru
wymieszaną z cynamonem.
Wykładamy na masę serową.
Posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 50 minut
w temp. 170 °C.
Komentarze