Bawarskie ciasto jabłkowo-serowe

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto doskonale smakuje na ciepło.

Składniki:

  • ● 12 dag masła
    ● 8 łyżek cukru
    ● 5 dag mielonych migdałów
    ● 15 dag mąki
    ● 25 dag serka śmietankowego
    ● 2 jajka i żółtko
    ● łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ● 4 kwaskowe jabłka
    ● łyżeczka cynamonu
    ● 5 dag płatków migdałów

Bawarskie ciasto jabłkowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z mąką
    i migdałami, dodajemy 2 łyżki
    cukru i żółtko. Energicznie
    zagniatamy. Formujemy kulę,
    owijamy folią i schładzamy
    pół godziny. Rozwałkowujemy,
    wykładamy dno i boki
    formy do tarty (śr. 24 cm).
    Pieczemy 10 minut w 180 °C.
  • 2. Serek ucieramy z 3 łyżkami
    cukru, jajkami i mąką
    ziemniaczaną. Wykładamy
    na wystudzone ciasto.
  • 3. Jabłka myjemy, osuszamy
    i obieramy. Kroimy w plasterki. Oprószamy resztą cukru
    wymieszaną z cynamonem.
    Wykładamy na masę serową.
    Posypujemy płatkami migdałów.
    Pieczemy ok. 50 minut
    w temp. 170 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy