bawole oko

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasto wygląda apetycznie.Super.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 50 dag mąki
    - 25 dag margaryny
    - 3/4 szkl. cukru
    - 3 łyżki śmietany
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 żółtka
    - cukier waniliowy
    - kwaśny dżem
    - 1-2 łyżki kakao
    - 1 płaska łyżeczka sody
    - rodzynki lub orzechy (dokładnie 24 lub 32 sztuki)

Bawole oko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać żółtka , cukier , śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto , podzielić na dwie części - do jednej dodać sodę i kakao , drugą wyłożyć na blachę (u mnie 23 x 33 cm). Ciasto ciemne podzielić na 24 lub 32 części , uformować kulki , lekko spłaszczyć , poukładać na posmarowanym dżemem cieście jasnym (ja zamiast kulek , uformowałam z ciasta wałek i pokroiłam go w talarki). Na środek każdej kulki położyć rodzynkę lub orzech. Piec 40 - 50 minut w temp. 180-200 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy