Bażant z figami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso dzikich ptaków troszkę inaczej smakuje. Ale warto spróbować. Wtedy można wyrobić sobie zdanie na ten temat.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bażant ( u nas mrożony )
    6 plasterków boczku wędzonego
    200 g upieczonych buraczków
    gałązka tymianku
    150 ml białego wina
    3 świeże figi
    150 g suszonych fig
    sól
    pieprz

Bażant z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzałem piekarnik do 160 st. C. Boczek pokroiłem na plasterki Upieczone buraczki pokroiłem w dość grube talarki. Włożyłem boczek, buraki, tymianek i suszone figi do żeliwnej brytfanki. Wlałem wino i szklankę wody. Bażanta doprawiłem solą i pieprzem i włożyłem do brytfanki.. Przykryłem folią i piekłem przez ok. 100 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem mięso do miękkości, ułożyłem plastry boczku na górze bażanta (10-15 min.). Zlałem sos z pieczenia, zagotowałem, doprawiłem, redukowałem do uzyskania gęstej konsystencji. Wyjąłem kilka fig i plastrów buraczków, zmiksowałem je, dodałem do sosu. Bażanta przełożyłem na paterę, dodałem pokrojone w ósemki świeże figi, sos, doprawiłem. Podałem z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy