Bazyliowe ćwiartki ziemniaków

0 (0 ocen)

Aromatyczne i bardzo smaczne

Składniki:

  • Na 2 osoby:
    3 średnie ziemniaki
    1/2 szklanki oliwy z oliwek z bazylią
    1 łyżka suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki soli+ do gotowania ziemniaków
    1/2 łyżeczki chili

Bazyliowe ćwiartki ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy kroimy w ćwiartki , gotujemy w osolonej wodzie ok 10 min.
    Odcedzamy , osuszamy na gazie.
  • marynata 2. Przygotowujemy marynatę :
    Oliwę łączymy z bazylią , solą , pieprzem i chili
  • 3. Do odcedzonych ziemniaków , wlewamy marynatę , mieszamy bo zakryła dokładnie każdy kawałek ziemniaka.
  • przed pieczeniem 4. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez
    25-30 min.
    Podajemy np. z pieczoną piersią kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy