nazwa nawiązuje do poduszki, w którą owija się niemowlaka, ponieważ taki jest kształt ciasteczek. Natomiast ciasto z dodatkiem gotowanych ziemniaków smakuje wyśmienicie, warto spróbować :)
Składniki:
CIASTO
30 dag ziemniaków
35 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
12 dag cukru
3 jajka
80 gram miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE
25 dag sera twarogowego śmietankowego
3 łyżki cukru
1 żółtko
Beciki (rożki ziemniaczano-serowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE
Ser twarogowy dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkiem.
CIASTO
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości (nie solić). Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać resztę składników. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie się ono kleiło do rąk należy dosypać więcej mąki pszennej. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 7 cm. Każdy kwadrat posmarować marmoladą i na jego środku ułożyć porcję masy serowej. Z każdego kwadracika zebrać 3 narożniki i razem je dokładnie zlepić formując becik. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 160 - 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
Komentarze