Beciki (rożki ziemniaczano-serowe)

0 (0 ocen)

nazwa nawiązuje do poduszki, w którą owija się niemowlaka, ponieważ taki jest kształt ciasteczek. Natomiast ciasto z dodatkiem gotowanych ziemniaków smakuje wyśmienicie, warto spróbować :)

Składniki:

  • CIASTO

    30 dag ziemniaków
    35 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    12 dag cukru
    3 jajka
    80 gram miękkiego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    NADZIENIE

    25 dag sera twarogowego śmietankowego
    3 łyżki cukru
    1 żółtko

    marmolada (smak dowolny)

Beciki (rożki ziemniaczano-serowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE

    Ser twarogowy dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkiem.

    CIASTO

    Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości (nie solić). Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać resztę składników. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie się ono kleiło do rąk należy dosypać więcej mąki pszennej. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 7 cm. Każdy kwadrat posmarować marmoladą i na jego środku ułożyć porcję masy serowej. Z każdego kwadracika zebrać 3 narożniki i razem je dokładnie zlepić formując becik. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 160 - 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.

Komentarze

Podobne przepisy