Beza czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając.
• Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
• Na papierze do pieczenia odrysować koło od talerza.
• Przełożyć ubite białka do worka cukierniczego i wyciskać ozdobne rozety wypełniając cały okrąg. Na zewnątrz obwodu zrobić jeszcze jedną warstwę, aby wyszła "miseczka".
• Piec 30 minut w temp. 120 st.C, następnie dosuszyć w temp. 100 st.C przez 2 godziny 30 minut.
Wiśnie
• Rozmrożone wiśnie zagotować, odlać powstały sok.
• Wiśnie wymieszać z cukrem.
• W 1/4 szklanki ostudzonego soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dodać do wiśni i zagotować.
Bita śmietana
• Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
• Czekoladę zatrzeć na tarce, odłożyć 1 łyżkę do dekoracji, a resztę wymieszać z ubitą śmietaną.
• Na środek bezy we wgłębienie włożyć przestudzone wiśnie, kilka odłożyć na wierzch.
• Na wiśnie wyłożyć bitą śmietanę.
• Posypać po wierzchu resztą czekolady i położyć kilka wiśni.
Komentarze