Beza z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli do sztywności. Cukier dodajemy powoli po łyżce, za każdym razem dobrze mieszając. Na koniec ubijanie dosypujemy mąkę i ocet, miksujemy.
2.Na papierze do pieczenia rysujemy 2 kółka o średni. 24 cm, wykładamy na nie pianę z białek i równo rozsmarowujemy. Na jednym spodzie rozsypujemy płatki migdałowe.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. pianę umieszczamy w piekarniku i od razu zmniejszamy temp. do 150 st. Pieczemy ok. 40 min. Studzimy.
4.Śliwki kroimy na małe kawałki i dusimy z cukrem, aż będą miękkie, po czym całość miksujemy i przecieramy przez sito. Pozostałe na sicie skórki wyrzucamy.
5.Kremówkę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z musem śliwkowym. Gdy śliwki zaczną tężeć powoli łączymy je z ubitą śmietaną i wykładamy na jeden spód, przykrywając je drugim. Chłodzimy. Dekorujemy polewą.
Komentarze