Połączenie bezy z kwaśną porzeczką świetnie się uzupełnia.
Składniki:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
płatki migdałowe
100 g sera z wiaderka
3 duże łyżki powideł z czarnej porzeczki
1 galaretka malinowa lub porzeczkowa
Beza z porzeczkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę , po czym dodajemy stopniowo cukier, mąkę i ocet ciągle ubijając.
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim białko na kształt prostokąta i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 50 min w temp. 125 st. Studzimy.
3.Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozpuszczamy i studzimy. Zimną łączymy z serem i porzeczkami. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
4.Bezę przecinamy na połowę. Na pierwszym spodzie rozsmarowujemy krem i przykrywamy 2 częścią. Chłodzimy kilka godzin. Po tym czasie kroimy deser na kawałki. Możemy udekorować bezę polewą czekoladową.
Komentarze