Beza z sokiem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby

taką bezę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 duże białka jajka
    szczypta soli
    240 gram drobnego cukru
    2 łyżki soku z jagód

Beza z sokiem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka zacząć ubijać.
    Gdy zaczną się pienić wsypać szczyptę soli.
    Ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce.
    Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści.
    Blachę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    3 łyżki ubitej piany odłożyć a resztę wylać na blachę.
    Wyrównać.
    Do odłożonej piany dodać 1 łyżkę soku z jagód.
    Wymieszać.
    Pianę z sokiem z jagód nałożyć porcjami łyżką na białej pianie.
    Porobić esy - floresy za pomocą patyczka.
    Pozostałym sokiem z jagód skropić wierzch bezy.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 3-4 godziny w temperaturze 100 st C.
    Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Połamać na kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy