Bezglutenowa owsiana tarta z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto pomimo tego, że nie ma glutenu jest naprawdę pyszne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250g mąki owsianej,

    3 łyżki brązowego cukru,

    150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

    dżem porzeczkowy* (o niskiej zawartości cukru),

    wiórki kokosowe (wg. uznania)

Bezglutenowa owsiana tarta z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

    Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

    Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki – 2/3 ciasta wykładamy na spód oraz boki formy.

    Na ciasto nakładamy dżem. Na dżem posypujemy garść wiórków kokosowych – ten krok możecie spokojnie pominąć.

    Na wierzch posypujemy pokruszoną resztę ciasta.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.

    Jeść, gdy dobrze wystygnie.

    Smacznego! ;-)

    *dżem porzeczkowy możemy zastąpić innym smakiem, bądź owocami sezonowymi

    T

Komentarze

Podobne przepisy