Bezglutenowe ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Zwykłe ciasto podane w niezwykły sposób. Raj dla oczu i podniebienia.

Składniki:

  • 400g marchewki
    1 szklanka cukru trzcinowego
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    3 jajka
    1/4 szklanki mleka
    1/3 szkl mąki gryczanej
    1/3 szkl mąki owsianej
    1/3 szkl mąki kukurydzianej
    1 szklanka mąki kokosowej
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1łyżeczka imbiru
    duża garść orzechów włoskich
    duża garść rodzynek lub innych bakalii
    lukier pomarańczowy
    zielona masa cukrowa

Bezglutenowe ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. W dwóch osobnych miskach rozdzielamy składniki mokre i suche. Do jednej miski dajemy: marchewkę, żółtka, olej, mleko i dokładnie mieszamy. W drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki.
  • 3. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy.
  • 4. Dosypujemy bakalie i ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonej foremki ok 22 x 22 cm. Pieczemy ok 60 min w 180 st.
  • 5. Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty i dekorujemy pomarańczowym lukrem i masą cukrową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy